Wijnbouw & wijn maken
Wijnbouwer
Ruim 50 jaar geleden begrepen de wijnboeren van Rueda dat ze met hun good old verdejo goud in handen hadden voor een unieke witte wijn die ze nergens anders konden maken. De boeren gingen aan de slag. Ze leerden gebruik te maken van de bijzondere omstandigheden en plantten de druiven zo hoog mogelijk aan.
Heel slim, want tijdens het groeiseizoen krijgen de druiven overdag veel zon. In principe is het er dan, ook al waait het, te warm voor het verbouwen van druiven met frisse zuren, maar dankzij de hoogte koelt het er ’s nachts flink af.
Het grote verschil tussen de dag en de nacht zorgt voor een gemiddelde temperatuur waarbij de druiven niet te snel rijpen, wel geurige aroma’s ontwikkelen en hun zuren behouden. Dat zijn precies dé kenmerken van een echte Rueda Verdejo. Om die zo goed mogelijk te beschermen wordt er ’s nachts geoogst. Ja! In het donker.
’s Nachts oogsten
Op een dag zijn de druiven rijp. Dan komt het spannendste moment: de oogst. Nu mag er niets fout gaan. Plukken kan maar een keer per jaar. Een van de risico’s is dat de druiven tijdens de pluk beschadigen en hun frisse aroma’s verliezen. Bij warm weer gaat dat snel. Daarom wordt er ’s nachts, als het koel is, geoogst. Een fascinerend gezicht. Al die mensen en machines met lampen in het donker. Buitenaards! De druiven varen er wel bij. Die gaan direct in hun beste doen naar de kelder. Daar staat de pers klaar.
Snel handelen
In de kelder is het ook aanpoten. De druiven worden zo snel en koel mogelijk verwerkt om bederf te voorkomen en de aroma’s en zuren te behouden. De meeste Rueda’s vergisten in vaten van roestvrij staal. Die geven geen smaak af en daarin blijft de frisse, fruitige smaak optimaal bewaard. Voor een zachtere, rondere Rueda vergist de wijn in houten vaten. Dan staat er later ‘fermentado en barrica’ op het etiket.
Opvoeden
Na de vergisting rijpt de wijn verder. Voor de bekendste frisse, fruitige Rueda’s gebeurt dat in gekoelde vaten van roestvrij staal. Soms laat de wijnmaker de jonge wijn samen met de uitgewerkte gistcellen verder rijpen. Die stofjes maken de wijn wat voller en vetter. Op het etiket staat dan ‘sobre lías’.